Friday, May 13, 2011

Oikein ymmärretty risotto

Peruskouluaikoinani (eli yli kaksikymmentä vuotta sitten, kiesus sentään!) risotto tarkoitti lähinnä pakastevihanneksia ja riisiä. Ruoka oli mautonta ja laimeaa, eikä todellakaan kuulunut herkkuruokien listalle. Lähinnä halusin vain sulkea silmäni, suuni ja mieleni koko hirvitykseltä.

12 vuotta sitten olin vaihto-oppilaana Napolissa ja paikallisen keittiön sekoittamalla päällä hellyin antamaan risotolle uuden mahdollisuuden. Tuota hetkeä en ole katunut --- paitsi ehkä satunnaisesti käydessäni vaa'alla.

Unohtakaa siis risellat ja herne-maissi-paprikat ja tehkää tilaa ehdalle arborio-riisille, kanaliemelle ja parmesanjuustolle! Alla meidän perheeseen aina poikia myöten hyvin uppoava resepti:

Risotto portobello-sienillä

Valmis risotto emaloidussa valurautapadassa tehtynä. Ruokastylisti oli lomalla ja kokkikin lienee lähinnä haaveillut kapustan heiluttamisen sijaan kun risotosta on päässyt tulemaan himpun verran  liian kuivaa...

1 l kanalientä (viimeksi pataan eksyi luomulientä, nam!)
5 dl kuutioituja tuoreita portobellosieniä (esim. 6 keskikokoista lakkia)
1 keskikokoinen sipuli hienonnettuna (ei punasipuli ulkonäkösyistä)
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 keskikokoista porkkanaa hienoksi kuutioituna
reilu loraus oliiviöljyä
2,5 dl keittämätöntä arborio-riisiä
1 kesäkurpitsa hienoksi kuutioituna
1 dl parmesanjuustoraastetta
persiljaa
mustapippuria
(suolaa)

1. Kiehauta kanaliemi ja jätä liedelle pysymään kuumana.
2. Kuullota sipuli, valkosipuli ja sienet oliiviöljyssä noin 5 min. ajan esim. emaloidussa valurautapadassa (dutch oven) tai muussa tilavassa paksupohjaisessa kattilassa. Lisää keittämätön riisi ja porkkanat ja jatka kuullottamista toiset 5 minuuttia tai kunnes riisi on kullanruskeaa (älä polta).
3. Lisää hitaasti pari desiä kuumaa kanalientä riisin joukkoon sekoittaen koko ajan. Keitä lempeällä keskilämmöllä välillä sekoittaen kunnes liemi on miltei imeytynyt. Lisää parisen desiä lientä ja kuutioitu kesäkurpitsa pataan. Keittele ja sekoittele. Lisää taas lientä kun edellinen satsi on miltei imeytynyt. Keittele ja sekoittele jne. kunnes kaikki kanaliemi on käytetty.
4. Kun kaikki kanaliemi on padassa, varo keittämästä risottoa liian kuivaksi. Kun seos on sopivan mehevää, sekoita risoton joukkoon parmesanjuusto ja mausta pippurilla, (tarvittaessa suolalla) ja persiljalla.

Nauti risotto heti, joko pääruokana ja lisäkkeenä esim. kanalle. Lisää halutessasi parmesanjuustoa annoksesi päälle. Ruokajuomana menettelee valkoviini, mutta maitokin passaa.


PS: Kirjoittajaan ei ole iskenyt itsesensuuri (vaikka joskus ehkä olisi syytä) vaan Googlen Blogger oli eilen perin juurin nurin niskoin, josta syystä viimeisimmät päivitykset ovat kadonneet bittitaivaaseen. Niilon antama äitienpäivälahja on siis yhäkin tämän mamman paras ikinä ja vihreät kengät ovat siististi mutta eurooppalaisesti cool.

PS2: Ja kas, kadonneet viestit ovat tulleet takaisin, ihan ilman itkua ja hammasten kiristelyä. Kiitos Blogger!

No comments: