Monday, September 19, 2011

Omenoita ja piirakkaa

Kauniin syyskuisen sunnuntain kunniaksi suuntasimme läheiselle maatilalle omenoita poimimaan. Samalla moikkasimme aasia, tapasimme pari Leon mielestä ammuvaa koiraa ja vietimme hetken jos toisenkin ihaillen traktoreita ja trukkeja.



 


Iltapäivällä näistä takuulla tuoreista omenoista olikin sitten aika leipaista --- kyllä vain --- aito amerikkalainen omenapiirakka!

Apple Pie / Omenapiirakka

Taikina:
2 1/4 kupillista jauhoja
3/4 tl suolaa
2/3 kupillista leivontamargariinia tai voita
8 - 10 rkl kylmää vettä

Täyte:
Reilu kilo kuorittuja, ohuiksi viipaloituja omenoita
(1 teelusikallinen sitruunanmehua)
3/4 kupillista sokeria
2 rkl jauhoja
1/2 tl jauhettua kanelia
1/8 tl jauhettua muskottipäskinää
(1/3 kupillista kuivattuja karpaloita)

1. Sekoita jauhot ja suola keskenään. Käyttäen esim. sähkövatkaimen taikinakoukkuja, hienonna rasva jauhojen joukkoon, kunnes taikinamurut ovat noin herneen kokoisia. Lisää kylmä vesi lusikallinen kerrallaan, huolellisesti sekoittaen, kunnes koko taikinaseos on kostunut. Muovaa taikinasta kaksi palloa, kääri ne kelmuun ja laita hetkeksi kylmään.

2. Lämmitä uuni 375 F. Kuori ja valmistele omenalohkot, kostuta ne halutessasi sitruunanmenhulla. Sekoita isossa kulhossa sokeri, jauhot ja mausteet. Lisää omenalohkot ja sekoita jotta jauhoseos levittyy tasaisesti omenoihin. Lisää halutessasi karpalot.

3. Kauli taikinapallot pyöreiksi levyiksi esim. tuorekelmun välissä. Vuoraa toisella taikinalevyllä noin 9 tuumaisen piirakkavuoan pohja. Levitä päälle omenalohkoseos. Leikkaa taikinapohjan reunat piirakkavuoan tasalle. Nosta toinen taikinalevy kanneksi piirakan päälle. Rypytä reunat tiiviiksi ja leikkaa piirakan päälle muutama ilmareikä. Halutessasi voitele piirakka maidolla ja sirottele päälle sokeria.

4. Paista esilämmitetyssä uunissa ensin 40 minuuttia leivinpaperilla peitettynä, ota paperi pois ja paista vielä 20 minuuttia lisää, jotta omenalohkot kypsyvät ja pinta saa kivasti väriä mutta ei pala.

5. Anna jäähtyä jopa 2 tuntia ennen herkuttelua. Nauti sellaisenaan tai kermavaahdon / vaniljajäätelön kera.

NAM!


PS: Huomaa taas mittayksiköt. Muunnosapua löytyy täältä.

No comments: